Două gânduri despre jurnalism

Când am „descoperit” jurnalismul, prin clasa a șaptea, mi se părea o lume fascinantă. Cuvintele coborau din compunerea pentru ora de română, se prefăceau în ochi vigilent și credeam că nimic nu-i mai dulce decât numele tău scris cu majuscule sub știre.
Vreo șase ani mai târziu, când m-am decis să aplic la Jurnalism, după câteva mici răzângdeli, îmi închipuiam cum o să mișc lumea din vârful pixului meu oțelit, că o să fiu o jurnalistă justițiară și o editorialistă feroce.
Niciuna din treburile astea nu s-au îndeplinit. Scriu, dar nu „la ziar”. Sunt copywriter. O să fiu vreodată jurnalistă? Mă îndoiesc.
Cu toate astea, nimeni nu mi-a formatat hardiskul pe care facultatea de Jurnalism mi l-a umplut cu o zestre extrem de valoroasă despre cuvinte, texte, media, etică și curs al lucrurilor.

Un text este o responsabilitate. Alege-ți cu grijă subiectele și verifică-le temeinic. Fă diferența între o știre și un fapt divers. Scrie corect și clar. Nu distorsiona realitatea.
Cunoaște-ți limba pe care o vorbești. Citează sursele. Nu copia nici măcar un rând. Părerile nu sunt știri. Zvonurile neconfirmate nu sunt știri.
O știre copiată + o concluzie de la tine, ca topping, nu e un material jurnalistic muncit și corect.
Spune adevărul. Ieși pe teren. Întreabă, nu presupune.

Lucruri de bun-simț.

Și cu toate astea, conceptul de „jurnalism” e violat cu libidoșenie de ani de zile de niște persoane care nu fac presă, fac scandal. Zgomot, peltea. Clickbait.
A fi jurnalist e prea des sinonim cu a fi un fomist care pentru un fursec, 600 lei și bonuri de masă, scrie ce decretează patronul.
Și asta în timp ce meseria de jurnalist e, la bază, una hipermișto și necesară sănătății oricărei societăți din lume.

N-aș arunca gândurile astea-n lume dacă n-aș ști cel puțin  4 – 5 persoane, cu care am împărțit cândva o vorbă, un ceai sau un suport de curs, care acum se compromit, iscând armăsar unde nici măcar țânțar nu există.

Sunt naivă, poate, când spun că nu înțeleg cum poți semna niște mizerii doar pentru a-ți lua salariul (și) luna asta.

Reclame

Dă-ți cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s