Semantica lui dor (Stare de flux 2)

d88606755faac4a0bed67d836f36c877 În școală, era nasoală aia cu „care-i diferența dintre sematică, sintactică și pragmatică”? Un soi de prost instant – doar adăugați apă și o să obțineți un tăntălău la cheremul dumneavoastră.

N-oi fi fi fost capabilă sa rețin trei definiții legate, însă știu acum că lucrurile-s simple. Pur și simplu te trezești într-un dor.
Stai la gura dorului și te-ntinzi, de-ți pocnesc oasele și maxilarul și-i simți pe limbă amăreala.
Semantic, nu se întâmplă mare lucru.  E-n mii de feluri și același. Trăiești într-un dor și-i limpede. Știi că o să încerci să îl explici, să-l examinezi cu penseta, să-l piepteni, să-l acoperi împăciuitor cu o pătură moale, să cânți un cântecel vesel ca să schimbi subiectul.
N-ai decât, domniță. Dă-i cu flit, te prinde el din urmă. Fă-te că plouă și privește-l cum se culcă odată cu tine și vă spălați împreună pe dinți și în principiu, se-așază cu nesimțire-n coșul pieptului și nu se dă dus.
Continuă să fie aceeași stare care nu-i niciodata de-ajuns și totuși, care nu-ți mai lasă loc de nimic.

Sintactic, o arde cum vrea el. Se-nhaită cu tupeu cu vinul, îi șade bine și între perne. La o adică, vine neinvitat și la o sesiune tristă de apă minerală. Zice glume proaste și-i pervers.
Se pitește pe după zile, săptămâni, se întreține cu lumea interlopă a simțirilor și totuși, e molatic, simplu și al nimănui.
Continuă să facă alianță cu zilele omului.

Cu pragmatica încă nu m-am prins care-i faza și presimt că n-o să m-ajute în viață prea tare.

Știu că dorul meu e acolo. Dor de ochi, de mamă, de degete ronțăite, de cărnuri calde, de pahare pline, de nopți lungi, de vârste mici, de zile cu ploi și pături, de zile cu soare și drumuri întinse, de mâini care le învelesc pe altele, de suflet vecin de pernă, de sisteme de operare mai performante, de oameni duși, de liniște, de zgomot.
De luxul unor autencitități naive, de drame mici, de camere vechi, de-aceleași puține chipuri.

De reflux.

Reclame

Dă-ți cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s