Noiembrie – Decembrie handmade

Mi s-au reaprins beculețele pentru handmade, simțind nevoia să decupez, să lipesc, să fac dezordine, să adun materiale.
Nu m-am mai preocupat de mult de acest hobby, însă m-am trezit că iar adun ca un hârciog chestii, pe sistemul „or fi bune ele la ceva”.
Fac o pauză ca să anunț că tocmai în aceste momente, am un proces serios de dus: să arunc sau nu cutia de tablă de la măsline? Ar merge făcut un suport de pixuri, ceva? Un ghiveci pentru condimente? Sau va sfârși lamentabil, precum cutia de Pringles aruncată cu două seri în urmă?

Așa.

Obsesia muzicală pentru Hozier (despre care am un articol în drafts de vreo două luni) se manifestă în diverse moduri. Când nu cântă repetitiv în căști și boxe, nu ocupă seri întregi și gânduri de dimineață, iese cu chinuială pseudoartistică.
Mi-a venit acum vreo două luni să mâzgâlesc un vinil, pe care-l șterpelisem de prin primăvară de la ai mei, cu versuri din Take me to church.
Le-am ales pe astea: The only Heaven I’ll be sent to is where I’m alone with you – pentru că exprimă ceva din viziunea mea religioasă, ideea mea despre dragoste, atașament, nevoia de refugiu în doi, bașca și câte ceva despre cum e când acea persoană știe să te descifreze fără multe explicații.
Vinil + Hozier + acrilice + lipsă de talent la desen compensată cu zel =
10410216_10201995876056861_9007399030210912748_n

***
Prin noiembrie m-a lovit că vreau brad natural. N-am mai avut un brad natural de pe la 8 ani, cred. De atunci, mama a împodobit același brad artificial, cu aproximativ aceleași podoabe comune.
E al doilea an de stat în chirie și nu marcasem până acum iarna în locuințele de împrumut.
Am știut că vreau un brad mic-mediu, des, îndesat, în ghiveci. Și neaparat decorat cu chestii făcute manual, pentru un aer cât mai autentic și cozy.
M-am apucat să scormonesc Pinterest-ul după idei de decorațiuni handmade și am dat cu pin-uri în stânga și în dreapta.

Pe 20 noiembrie am plecat să căutăm brazi. M-am grăbit ca fata mare la împodobit bradul pentru că am simțit, de nicăieri, o nevoie de ludic, copilăreală și puțină poveste să-mi glazureze cearcănele și zilele lungi.
Plus că de Crăciun oricum urma să plec la ai mei, așa că nu aș fi fost acolo când i-ar fi fost timpul.
L-am găsit la Praktiker – după o oră de tratative, ieftin, la 65 de lei, l-am cocoțat în mașină și l-am pus apoi la colț.
M-am aprovizionat cu materiale pentru decorațiuni:
hârtie de mătase în șase culori de la Klipa, unde-i absolut minunat de colorat și diafan;
– hartie glasată și coli de împachetat cadouri –  din Kaufland;
– sfoara din iută și spray bronz, din Praktiker;
– pagini de carte;
– carton (de la niște cutii de pizza);
Bradul are și câteva decorațiuni cumpărate ca atare: instalația electrică (basic și ieftinache), steaua din vârf (din ratan vopsit alb), 4 globuri – ghemotoace de sârmă, 2 steluțe și 2 reni de lemn.
Nu am fotografii de detaliu cu decorațiunile, însă pot să vă zic următoarele:
– hit-urile au fost pom-pom-urile din hârtie de mătase, foarte ușor de făcut și de mare efect. Merge și cu straturi fine de la servețele colorate, însă nu se obține același efect.
– aceste rozete/floricele/cercuri sunt și mai simplu de obținut, cu minimum de material și foarte drăguțe;
– am încercat și așa ceva, însă rezultatele sunt cam pleoștite. Cred ca e nevoie de un carton bun, de grosime medie. Eu am încercat cu carton gros, de la cutii și cu hârtie glasată și de împachetat și nu, nu a ieșit ok.
– am bifat și brăduți din hârtii pentru cupcakes, însă n-au ieșit chiar așa simpatici. Cred că e important să ai modele diferite și viu colorate. Eu am avut prin casa un set cu violet și alb.
– am făcut o ghirlandă după acest model. Sfoară, carton reciclat, hartie de impachetat aurie si lipici.
– inimi din carton, pulverizate apoi cu bronz si prinse câte două pe sfoară.
– idei testate și ratate, din nepricepere/lipsă de răbdare/ materiale nepotrivite: 1, 2, 3. Cu ocazia asta, am înțeles că trebuie să stau departe de treburile care o dau serios în Origami. Nu-s omul potrivit.

Am adăugat la final și felii de portocală uscate pe calorifer. E o idee pe care am văzut-o acum câțiva ani, la un Cărturești și care observ că devine tot mai populară.
Am intenționat să atârn în brad și nuci, însă nu am găsit un sistem ok prin care să le pot pune o agățătoare. Au sfârșit bronzate cu spray-ul și depozitate într-un pahar verde.
Cam asta a ieșit – nu e el voinic, dar e cel mai drăguț brad pe care l-am avut eu vreodată. Seara, când adormim la vreun film și stingem luminile, știe să scrie magie pe pereți.

***
Odată cu bradul, am făcut și câteva decorațiuni extrem de simple, pentru lumânări, ca să lumineze cald în momentele în care e nevoie numai de vin alb.
Am utilizat 10 minute, două borcane, sfoară, pietre decorative din sticlă și niște bombonele pentru pus pe tort/colivă, după caz.
Simpluț, dar relaxant și cam asta era ideea.

***
Cutiile de pizza valorificate la decorațiunile pentru brad, din nou. Rămăsesem cu un capac intact. I-am decupat marginile și am tapetat pătratul cu pagini de carte cărora le-am taiat marginile albe și pe care le-am lipit în toate pozițiile, pentru că nu mă interesa să scot în evidență vreun citat anume.
Ba dimpotrivă. Am folosit o carte foarte proastă – singura pe care m-a lăsat sufletul să o rup în așa hal.

Ulterior am decupat cuvinte, propoziții, poze, secțiuni de poze – random sau nu prea, ce mi-a atras atenția pe loc – dintr-un număr de Psychologies și din catalogul IKEA de anul trecut.
Plus o factură de la UPC.
Am lipit după cum am simțit, străduindu-mă doar să le fac loc pe carton. Ulterior, privind și răsprivind, am putut să suprind niște metafore care au ieșit, pur și simplu.

Acum mai am nevoie doar de o ramă neagră cu fond alb.
10881636_10202240477011732_3613272776084224177_n
Urmează, în sezonul 2015: ce facem cu sticlele de vin după ce vinul nu mai e și unde se duc borcanele, când se duc.

Reclame

Dă-ți cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s