Într-o lume în care

MjAxMi1iNjUwYzJhM2EzM2NkMDRkMă mut și probabil mulți din cei care poposiți pe aici știți ce-nseamnă să-ți iei casa în spate.

Slavă cerului că n-avem de cărat după noi mobile, frigidere și alte treburi din categoria grea, însă numai când te-apuci de împachetat afli câte cărți mici încap într-un bagaj (aparent) mare și cum pot 5 cutii de ceaiuri și 10 borcănele de condimente să pună stăpânire pe jumătate de cutie de carton.

Se adună, se adună. La cămin era oarecum mai simplu – în două ore, hai, trei, dezlipeai orice urmă a ta prin camera aia (căni din care ai sorbit în nopți calde, cele două furculițe cu care-ai mâncat primele paste gătite de tine, nimicurile colorate de pe birou).
Când treci la chirie lucrurile se schimbă. Ai proasta senzație că ai o casă. Nu-i nici măcar pe jumătate ca visele tale rupte din cataloagele IKEA și câh, e rupere de mucegai în balcon, dar e un soi de acasă.
Lași primele perechi de șosete pe sub pat, îți crești o bibliotecă, constați că mai ai nevoie de una, de alta și aduni. Și aduni.

La urmă se lasă cu multe bagaje și cu un soi tâmpit de atașament de momentele petrecute acolo. Un an și două luni.

Sigur că unde am ales să mă mut e mai drăguț din multe puncte de vedere, însă fiți îngăduitori, sunt tăbăcită cu oboseală, vârtejuri și stres existențial care-mi zguduie carlinga de o bucată de timp.

Să vă zic unde voiam eu să ajung, dar era să nu mai reușesc de atâta logoree.

***

În seara asta a venit să vadă apartamentul cineva, alături de mamă + mătușă (bănuiesc). Aveam inima strânsă un pic, că aveam jumătate de casă umplută cu bagaje și făcusem curățenie la foc automat, pe ultima sută.
Mă gândeam că o să observe tot ce mie nu-mi dădea pace de luni bune… și aici mă refer la toate acele lucruri ce necesită cu ochiul liber o renovare urgentă.
Nu înțeleg de ce mă stresam, că nu e șandramaua mea, dar fie. Stresată since early 1991.

De unde. Ca la un semnal, au fost extrem de încântate. Vai, ce mare e. Ce baie mare, ce bucatarie mare, ce cameră mare. Și vai, sunt electrocasnice. Și ia uite, gresia asta (pe care am urât-o) e ușor de curățat.
N-au investigat prea mult, au dat banii jos, încântate și ușurate că au rezolvat.

Ce s-a întâmplat? Au făcut comparație. „Față de ce camere mici am văzut noi azi…”, „E mult mai bine ca dincolo…”.
Cam așa se întâmplă când cauți chirie the hard way, cu pixul pe ziar sau cu degetul pe oleicși.
Vezi toate dărăpănăturile de doi metri pătrați, case care nu arată ca-n poze, locuințe fără minimul necesar, chiuvete care atârnă într-un colț, reșou în loc de aragaz… și așa mai departe.
Am pățit-o și eu anul trecut.
În condițiile astea, prima locuință care arată mai acătării ți se pare wow. Și dai banul. Și dăm banul.
Cazi în cur că are mașină de spălat.

Da, suntem într-o lume în care răsplătim cu sute de euro lunar niște oameni care în multe din cazuri nici n-au plătit pentru spațiul respectiv.
Problema e nu că le dăm – asta e, n-ai bani să-ți cumperi, descurcă-te – însă ce primim la schimb?

De ce nu e un schimb echitabil? Îți dau 800 de lei lunar ca să-mi dai un loc curat și utilat în care să locuiesc.
Zugrăvit, lustruit, cu pat bun, mașină de spălat (că nu-mi spăl rufele la râu), aragaz, frigider, covoare pe jos, geamuri curate, încălzire și instalații perfect funcționale.
Nu vreau prize arse, arcuri rupte, pereți coșcoviți, zece straturi de grăsime în cuptor, trei degete de praf pe lustre și perdele gri-șoricel.
Nu, mobila de pal nu e „lux” și nici faianța bleu cu delfini nu se pune aici.

Vreau să facem un schimb corect. Înainte să închiriezi, asigură-te că spațiul pe care îl deții e brici. Că și banii mei sunt. Ia uite, calzi, abia ieșiti din ATM.

Evident, fabulez. Proprietarul meu se lăuda azi cu zeci de ofertanți, „c-a dat la ziar dimineață”. Deși se lăuda că după ce plecăm, va renova.
O cameră, câteva ore și zeci de oameni care au nevoie de un acoperiș – treaba merge.

Și nu-i corect. Dar ce-i corect? Nu mă-nvăț minte deloc :)

sursa foto: someecards.com

Reclame

Dă-ți cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s