Revoltă și gust amar

Sunt bursieră. În cei trei ani de facultate am luat bursă de studiu și de merit neîntrerupt. Pentru că am muncit. Am avut mereu preocuparea de a lua note mari pentru a mă menține printre primii din rațiuni simple – un loc bun în cămin și o bursă. Poate că sună puțin mercenar, dar asta e realitatea, depind de aceste facilități pe care le oferă, cu chiu, cu vai, statul. Nu am o situație financiară extraordinară, încât să mă pot lipsi de locul la cămin și de bursă, până una-alta.

Nu mă bat cu pumnul în piept că am fost constantă în toți anii de școală. E oarecum firesc și oricum, dacă am învățat, cred că mi-am făcut un serviciu mie, întâi de toate. Însă consider că aceste facilități mi se cuvin. Ni se cuvin nouă, oamenilor care nu trecem ca gâștele prin școală. Nu are și statul român aceeași părere.

La subiect: bursele de studiu, de merit și sociale pe lunile februarie și martie întârzie. Cu puțin noroc, se aude că vor veni spre jumătatea lui aprilie. Asta în condițiile în care bursele pentru etnici și pentru studenți basarabeni s-au dat deja de săptămâna trecută. Unde e dreptatea în toată treaba asta? Să-mi explice și mie cineva.
Nu am nimic nici cu basarabenii, nici cu cei de alte etnii, ba chiar mă înțeleg cu toată lumea și trăim în pace. Cu toate astea, nu mi se pare corect să fie bani pentru ei și pentru cei care au rezultate bune la carte, nu.

E o nedreptate care mă dezgustă. Domnii de la care se dă drumul la robinetul cu bani probabil nu știu cum e să stai fără bani și să-ți programezi fiecare leu încă de dinainte de a-l avea, pentru că ai datorii și cheltuieli în avans și așa mai departe… Probabil că din scaunele moi nu poți empatiza cu astfel de nevoi.

Și în astfel de momente stai și te întrebi pentru ce? Și de ce? De ce ți-ai mai dori să rămâi aici? Dacă studenții buni nu-și primesc bursele? Dacă profesorilor li se taie salariile fără milă? Dacă studii medii sau studii superioare înseamnă cam același lucru, tradus în bani?

Singurul motor pe care îl mai ai, în astfel de împrejurări, e doar satisfacția de a ști tu pentru tine, de a cunoaște măcar o bucată din tot universul ăsta încântător care, desigur, nu trece prin România.

Reclame

6 gânduri despre &8222;Revoltă și gust amar&8221;

 1. ti-ai dori sa stai acolo fiindca, de bine de rau, ai speranta unei burse si al unui loc bun in camin, nu dezamagirea ca fiind prima din departament nu ai dreptul la bursa deloc, pe criteriul nationalitatii. stai acolo fiindca stii ca iesi pe profit de la primul salariu si nu o sa iti ia nimeni 10% cu dobanda din el pentru studii.
  stai acolo fiindca nu trebuie decat sa inveti ca sa ai bani, nu sa mai si lucrezi 20 de ore pe saptamana pe langa toata cele.

  tradus in bani este efortul depus in munca de zi cu zi, nu studiile in sine. daca as fi eu angajator, nu m-as sinchisi de diploma de liceu sau de facultate, ci de cat de repede invata omul cele necesare sa isi faca treaba. de cele mai multe ori, facultatea n-are nicio legatura cu jobul pe care il practici. astfel, chiar mi se pare cinstit sa platesc mai bine pe cineva care n-a pierdut trei ani prin facultate pe banii parintilor (nu e cazul tau, dar zic asa).

  cat despre etnici si studenti basarabeni… parca banii ar fi fost impartiti de mine. chiar daca nu cunosc personal situatia fiecarui student etnic, din avion se vede ca sunt cu mult mai saraci decat restul. deci abandonul scolar (sau universitar, ma rog), ar fi frecvent in randul lor daca nu ar avea pur si simplu cu se sa se intretina. iar daca un student roman sarac de imprumuta la unichi in lipsa de alte venituri, satra cred ca ar aproba mai greu resurse pentru studii superioare.

  de acord totusi cu ultima afirmatie: noroc ca faci ce-ti place. se putea mai rau, se putea sa ai o gena oportunista care sa te indemne la cine stie ce curs promitator de bani si sa te chinui degeaba. spor la treaba si nu fi dezamagita! o sa vina si bursa (de nu, le zicem alora cu robinetul ca o sa-i facem donori involuntari de organe)

 2. nu spun ca prin alte parti e lapte si miere. spun doar ca ce se intampla aici e nedrept si chiar dureros, uneori. inteleg insa ca ai „trait” postarea asta prin prisma experientei tale acolo (ti-am citit postarea de la tine pe blog) si te inteleg, insa cred ca fiecare are propria versiune a nedreptatii si a neajunsului. imi pare rau totusi sa aud ca se fac discriminari pe motiv de nationalitate… imi pot inchipui sentimentul de frustrare care te incearca.

  nu spun ca studiile in sine ar trebui sa se traduca in bani, dar spun ca ar trebui sa se tina si de acel putin pe care ni-l dau. nu ne imbogateste nimeni cu bursa, e doar un mic ajutor care inseamna mai mult decat isi inchipuie ei… si pentru buzunar, si pentru moralul propriu.

  supararea mea priveste substratul acestei atitudini, a faptului ca statul nu se grabeste cu banii pentru studenti. nu doar banii pentru bursele de merit nu intra, nu au vazut un leu nici cei care iau bursa sociala, ori cei care de pilda, muncesc zilnic la cantina ca sa se intretina. nu e vorba ca nu-mi intra mie 6 milioane azi, ca am eu un fix, e vorba ca nu contam. ca nu suntem pe lista de prioritati.

  spor sa ai si tu!

 3. Dumneavoastra ati tras concluzia asta, nu eu. Nu cred ca astfel se pune problema, nu am cerut banii nimanui, sunt drepturile noastre, ca studenti, cata vreme si ai nostri parinti cotizeaza de o viata la sistemul de stat.

  • Sint drepturile voastre ca sa va folositi de banii pe care statul ii fura de la altii?? Foarte putini parinti platesc taxe care sa acopere cheltuielile scolarizarii, ce sa mai vorbim si de burse….

   • Din punctul meu de vedere nu duce nicaieri aceasta discutie. Este evident ca avem puncte de vedere diferite si in ce ma priveste, nu simt ca trebuie sa conving pe nimeni de nimic.

Dă-ți cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s