Ce să (nu) cumperi cadou

pbtn10lCa oricărui om normal la cap, îmi place să primesc cadouri. Însă, în apărarea mea, îmi place mult să le și fac. Și de cel mai multe ori, investesc în ele. Nu neaparat mulți bani, dar interes, timp și dorința de a găsi ceva pe placul sărbătoritului.
Cu toate aceste porniri binevoitoare, se dovedește uneori că nu-i deloc ușor să cumperi un cadou.

Eu am ajuns la un top 4 categorii de oameni cărora e cel mai greu să le faci un cadou inspirat:

1. Cei care au deja de toate și practic nu e nimic ce le-ai putea lua din ce ei își pot, oricum, permite.

2. Cei cu care ai o relație de prietenie de multă vreme/ cei care îți sunt rude, încât începi să rămâi fără idei de cadouri inspirate.

3. Cei pe care nu îi cunoști prea bine și nu le știi deloc gusturile, hobby-urile, dorințele.

4. Bărbații.

Am ajuns într-un astfel de impas săptămâna trecută. Așa de impas, că am eșuat chiar pe forumuri, dorind să văd ce mai cumpără lumea cadou, când intră în pană de inspirație. Rău am făcut. După toate rahaturile pe care le-am citit, din masochism, că altfel, nu-mi explic + experiența cadourilor primite de mine de-a lungul timpului + oferta magazinelor, am ajuns la o listă de sfaturi și non-idei de cadouri, pe care, pentru o lume mai bună, ar fi tare fain să o citiți și să luați aminte:

1. Încearcă să cumperi ceva util. Nu, nu cratițe de inox ori săpun. Dar fă un mic research prin activitățile, dorințele și trebuințele inculpatului și vezi cum ai putea să investești bugetul alocat pentru cadou în ceva care să-i folosească. Care să-i bucure ochiul, care să-i întregească o colecție, dacă are astfel de pasiuni.

2. Nu intra în magazinele de cadouri. Nimeni normal la cap nu-și dorește scrumiere în formă de sirenă, diplome pentru cel mai bun prieten, veioze cu jocuri de lumini, ori pixuri cu puf verde. Astfel de achiziții sunt justificate doar dacă e vorba despre niște prieteni care-și fac farse și care împărtășesc anumite inside joke-uri.

3. Nu cumpăra lumânări parfumate. Pe bune. Cine ar vrea să primească de ziua lui lumânări? Fie ele și parfumate. Lumânările parfumate mi se par exact refugiul neinspiraților, care nu știu ce să cumpere și sfârșesc prin a considera că „vaaaai, miroase a vanilieeee!” e o scuză bună.

4. Te rog mult, nu-ți pune moaca pe cadoul altuia! Uite de ce:
a) cadoul pentru X trebuie să fie despre X, nu despre tine.
b) rezultatul e, în 90% din cazuri, de un kitsch orbitor.

La această categorie intră pernuțele, tricourile, cănile, ramele foto cu amorezi, încadrate, eventual, de inimioare, norișori și te iubesc-uri. Nu, vă rog, nu! Adică de ce de ziua lui, săracu’, să-i dai o pernă cu moaca ta pe ea? Sau de ce ar trebui să primească o poză cu voi doi, tot de ziua LUI?

5. Nu cumpăra parfumuri dacă nu cunoști gusturile sărbătoritului. Asta-i una clasică.

6. Aniversările nu-s un prilej bun de cumpărat chiloți și șosete. E destul de jalnic.

7. Dacă alegi să cumperi cărți, asigură-te că îi cumperi un volum pe care nu îl are/ are o preferință pentru scriitorul respectiv/ că agreează genul.

8. Dacă vrei să faci cadou bijuterii, vezi și tu… dacă omului îi place aurul, nu-i cumperi argint, pentru că-i mai ieftin. Și invers. Mai bine nu îi iei deloc. Mai bine te abții. Scutește nefericita/nefericitul de la un zâmbet de oroare & complezență pe care i l-ai putea provoca dăruindu-i gablonzuri ostentative, de pildă.

9. Nu cumpăra nimicuri doar pentru a cumpăra ceva. Cred că e mult mai ok să oferi un voucher de cumpărături, un bilet la teatru sau o masă în oraș, decât să dăruiești statuete, brelocuri de tinichea, rame foto, jucării de pluș (!!!) etc.

10. Nu cumpăra haine dacă nu ai o relație apropiata cu persoana căreia îi faci cadoul. S-ar putea să nu-i știi bine gusturile, mărimea, piticii de pe creier. Chiar și o haină scumpă… dacă arată prost pe cineva e o haină urâtă și atât.

11. Cumpără cadourile cu interes. Nu le lăsa pe ultima sută de metri. Dacă tot le cumperi, poate că nu ar strica ceva implicare. A face un cadou nu e o acțiune care trebuie bifată.

Niște chestii de bun-simț, zic eu. Și de acuma, puf, nu vor mai exista cadouri proaste. Aș vrea eu…

Eu am și un wishlist orientativ, mai în glumă, mai în serios, ceea ce vă invit să faceți si dumneavoastră, pentru a evita cadourile neinspirate. :)

sursa foto: cartoonstock.com

Reclame

Dă-ți cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s