Epopeea părului și care-i treaba cu co-washingul

Răscolind zilele acestea internetul după tot soiul de chestii muierești, a se citi review-uri la cosmetice, tutoriale de handmade și croitorie, genți și alte mărunțișuri, am găsit o chestie mișto despre cum să-ți repari părul degradat și în același timp ciudățică.

Părul
Ce m-a făcut să citesc cu ochii mari o rețetă de transformare a părului? Păi, treaba e cam în felul următor: am un păr tare încercat. Când eram mică eram creață, dar acum am părul ondulat. Și nu e cazul să suspine fetele cu păr drept care își doresc ceva bucle.
Am acel gen de păr care stă după cum i se năzare. Azi cade in bucle lejere si drăguțe, mâine stă ca o căpiță de lână nedefinită, cu porțiuni drepte, altele crețe, dar în orice caz cu destul de mult volum.
Dacă îl las să se usuce natural, se încrețește binișor, însă rezultatul nu mă mulțumește. Dacă folosesc uscătorul haotic, adică fără perie, mă trezesc cu un volum greu de abordat. De obicei îl îmblânzesc cu o perie și îl îndrept cu placa.

Placa

Și-aici e chestia. Parul ondulat nu e chiar my thing. Eu ador părul drept și cine nu mă cunoaște bine, e convins că așa îl și am de la natură. Mi se pare că părul drept se potrivește mai bine personalitații și fizionomiei mele decât cel ondulat. Totodată, multă vreme am preferat tunsori medii (pe care în sufletul meu le iubesc și acum), care arată bine doar pe un păr aranjat și drept. Așa că îl îndrept, și îl indrept…de la 16 ani. 5 ani și trei plăci.
Doar vara îl mai las în pace, pentru că mi-e aproape imposibil să umblu cu părul pe spate fără să fiu lac de transpirație și să se onduleze la loc.

Vopsitul

Nu prea dau crezare convingerii populare că vopseaua de păr îți strică părul. Dacă privești drobul cu sare personalizat de tubul cu vopsea, stai mult și bine visând la vreo nuanță care ar face minuni. Eu am părul de un șaten mediu cenușiu. Nu mi s-a părut niciodata o nuanță plăcută, ci mai degrabă comună. De vopsit mă vopsesc de la 15 ani. Am făcut, desigur, multe greșeli în sensul ăsta, din teribilism, neștiință și ușoară prostie: șuvițe blonde, vârfuri portocalii, jumătate de cap negru și jumătate de cap roșu, oxidant aplicat acasă pentru un păr de textura măturii… deh. Dar cel mai mult am fost brunetă. Mai exact… 5 ani, cu o mica pauză când am fost tunsă scurt și ajunsesem la o nuanță naturală.
Anul acesta am decis să scap de negru de-adevăratelea, după încercări homemade care s-au soldat cu maro doar la rădăcini, departe de a arăta decent. Am mers la salon pentru un decapaj. Decapaj care s-a dovedit a fi o decolorare de toată frumusețea, făcută amatoricesc de coafeza în care aveam încredere de ani buni. Long story short, am reușit totuși să ajung la un șaten ciocolatiu frumușel, fără să am părul ars. Cum mi-s sucită și mă plictisesc repede, am decis ca vreau să fiu roșcată.
Am apelat la Syoss, care are o paleta de nuanțe foarte draguță. S-a dovedit a fi o prostie, curge la spălare iar culoarea e departe de a fi fidelă celei de pe cutie, deși aveam părul destul de deschis.
Am mai continuat cu alte două vopsiri, cu Garnier și Palette, dar nu am fost mulțumită pe deplin niciodată. Ba prea închis, ba prea spălăcit. Adevărul este că roșcatul de vis din capul meu, adică cel aprins, nu închis și bătrânicios, e greu de obținut.
Acum vreau să fiu șatenă din nou. Și intervine problema. Am părul uscat. De la placă, vopsea, soare, apă dură, mult prins în coadă din cauza căldurii. Nu mai are formă, e casant, nu e nici drept, nici ondulat. De tuns nu vreau să-l tund, căci sunt în plin proces de „vreau păr luuung”.


Co-wash

Am gasit pe acest blog date despre co-wash, un procedeu folosit mai ales de afro-americani, care presupune spălarea părului DOAR cu balsam. Când am auzit am fost sceptică, pentru că sunt obsedată să am mereu părul curat și mă gândesc că nu s-ar curăța bine fără șampon. Totuși, am mai făcut săpături, am mai văzut poze și m-a cam convins. Șamponul ar înăspri părul, în timp ce spălarea doar cu balsam l-ar face ușor de pieptănat și descurcat, l-ar hrăni și repara și bonus pentru cele cu păr ondulat, ar readuce forma înapoi. Cu alte cuvinte, se întrevad șanse ca părul meu să aibă în sfârșit bucle definite, și nu onduleuri indecise care nu știi de unde vin, unde pleaca și ce vor de la viața mea.
Am înțeles că rezultatele se văd după minimum o lună și că se merită așteptarea. Eu cred că am să mai aștept puțin până trece căldura asta criminală, ca să îmi pot lăsa părul să respire mai mult, despletit.

Știți alte idei de a pune la respect un păr mohorât?

sursa foto: motifake.com

Reclame

Dă-ți cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s