Din partea casei

Nu sunt proiectată în așa fel încât să pricep faptul că naivitatea chiar n-are limite uneori. De câteva zile, wall-ul de Facebook îmi este invadat de un link rerererepostat de o groază de oameni de la care aș cam avea pretenții de rațiune limpede. Respectiva postare anunță că, citez aproximativ, în memoria lui Steve Jobs, Apple a decis să acorde 1000 de iPhone-uri gratis. Hai nu zău? Cum dracu să-ți pui mintea la o asemenea gogomănie? Vine ceva de valoare moka pe lumea asta, ni se ușureaza Dumnezeu în traista, care e ideea? Cu atât mai mult cu cât nu e prima oară când dragii utilizatori de pe același site au aderat cu zâmbet larg și la alte porcărioare care promiteau lumea gratis, în plic, lasată direct pe preșul de la intrare. Că orice e gratis e infinit mai atractiv decât ceva pe care dăm bani, e un fapt. E natura umană, până la urmă. Într-o săptămână am strâns o brichetă, trei pixuri și un calendar. Toate pe degeaba. Dar sunt niște nimicuri. Nu m-am făcut chisăliță pentru bormașini aproape gratis și nici nu am cerșit vreun Bentley. Asta mi-e neclar. Unde anume rațiunea și logica sunt învinse de naivitate și aerisire la mansardă?

***

Eram deja nervoasă când am intrat azi în camera de cămin. Toată înghețată de frig, cu câteva frustrări adunate de pe la școală și cu o clar-obscură senzație de foame. În baie tronau, în colț, o perie de WC ambalată și o matură cu făraș. Mă uit pieziș și aflu că au fost distribuite de personalul de serviciu al complexului, la pachet cu deja obișnuitele soluții de curățare și suluri de saci menajeri. A fost prima oară când m-am înfuriat vis-a-vis de o chestie pe care am primit-o de-a gata. Că ni se dădeau saci și diverse chestii de curățat e absolut în regulă. E un cămin cu confort sporit, ok. Dar să-mi dai mătură, făraș și alte minuni fără să ți le cer mi se pare de doi lei. De ce? Pentru că alea costă bani. Și, helău, costă din banii mei. Milioanele alea cu care îmi plătesc camera alimentează găselnițe de doi lei.
Cum ai crede tu, că eu, student fiind, mutându-mă într-o cameră care e așa cum e, după locatarii din anul precedent, nu am, după o săptamână-două de la cazare, nu am o matură?! Puteam oare să-mi aduc periuța de dinți și perna într-un loc înțesat cu cocoloașe de praf? Nu se presupune că am ceva instincte de autogospodărire? Ok, nu se presupune, văd eu cai verzi pe pereți. Dar de ce-mi vinzi mie povești cu mături gratis care cad din cer, pe sistemul „vai, ce drăguț, s-au gândit la toate?”, când mie mi-e limpede că în dublurile care zac acum fără ocupație în baia deja prea mică pentru tot ce e acolo, sunt banii maică-mii?

Photo credits: weheartit.com

Reclame

7 gânduri despre &8222;Din partea casei&8221;

  1. Imi aduc aminte de prima saptamana de camin : prima impresie : catastrofica , starea camerei ( 4 persoane) dezastruoasa , starea baii : si mai dezastruasa . Cireasa in varf : gandaci si ceva urme de soareci ne-au dat de inteles ca nimic nu poate fi roz fara o pata de gri. Am trecut cu zambetul pe buze aceasta etapa , prieteniile create in timpul „saptamanii de curatenie” dureaza si azi , 25 ani dupa …

    • Eu sunt în al doilea an de cămin. Din fericire, nu am avut parte de „catastrofe” de genul celor descrise de tine, dar alții au fost mult mai puțin norocoși, că deh, căminele sunt cum sunt, că studentul poate sta și-n cocină (cam ăsta pare a fi raționamentul celor de sus).
      Cât despre prieteniile acelea pe viață, am senzația că ele se întâmplă tot mai rar și tot mai superficial. Cred că suntem prea „ocupați” și egocentriști să mai încercăm să ne cunoaștem pe bune.

      • Mare pacat. Cand eram „mica” mica maica-mea imi povestea cum perioda liceului i-a creat cela mai trainice prietenii. Ajunsa la facultate am constatat ca generatia noastra „a evoluat” , prieteniile trainice se cladeau in facultate. Din ceea ce spui , se pare ca evolutia involueaza…

Dă-ți cu părerea

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s